GP Μπαχρέιν: 1-2 για τη Red Bull – Χιλιόμετρα μπροστά ο Verstappen


Ο Max Verstappen τερμάτισε 22,4 sec μπροστά από τον δεύτερο, Sergio Perez, με τον Carlos Sainz να ακολουθεί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Getty Images - Red Bull Content Pool, Ferrari, Jiri Krenek - Mercedes-Benz Grand Prix Ltd
  • 2/3/2024

Ο πρώτος αγώνας του 2024 είναι πλέον παρελθόν. Το Grand Prix Μπαχρέιν άνοιξε την αυλαία της φετινής σεζόν, όπως και κάθε χρόνο από το 2021 κι έπειτα, με το «τσίρκο» της Formula 1 να ταξιδεύει στον Περσικό Κόλπο για ακόμη μία φορά.

Ο Max Verstappen κατέκτησε για 55η φορά στην καριέρα του το υψηλότερο σκαλί του βάθρου, τερματίζοντας με διαφορά μεγαλύτερη από 20 sec από τον δεύτερο, Sergio Perez, με τον Carlos Sainz να ολοκληρώνει το βάθρο, στην τρίτη θέση.

Τέταρτος τερμάτισε ο Charles Leclerc, ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα με τα φρένα του για αρκετά μεγάλο μέρος του αγώνα, όμως ανέκτησε τον ρυθμό του στο δεύτερο μισό αυτού, όταν το ζήτημα είχε πια επιλυθεί. Πίσω του, η μάχη για την πέμπτη θέση κράτησε μέχρι το τέλος, με τον Lando Norris να πλησιάζει απειλητικά τον George Russell, χωρίς όμως να καταφέρνει να περάσει και μένοντας έκτος.

Ο Lewis Hamilton, εκκινώντας από την ένατη θέση, ήρθε έβδομος, περνώντας μπροστά από τον Oscar Piastri, κάνοντας με επιτυχία το undercut στα δεύτερα pit stops. Τη δεκάδα ολοκλήρωσαν οι δύο πιλότοι της Aston Martin, με τον Fernando Alonso να τερματίζει ένατος και τον Lance Stroll, δέκατος, αντίστοιχα.

Ο αγώνας ανά γύρο

Εκκίνηση: Ο Max Verstappen κατάφερε να διατηρήσει την πρωτοπορία του αγώνα μετά και την πρώτη στροφή, με τον Charles Leclerc να μένει κοντά στον Ολλανδό. Ο Carlos Sainz έχασε μία θέση από τη δεύτερη Red Bull του Sergio Perez, πέφτοντας πέμπτος. Αυτή ήταν, μάλιστα, η μοναδική αλλαγή στην κατάταξη, αναφορικά με την πρώτη πεντάδα.

Την ίδια στιγμή, στις πιο πίσω θέσεις, ο Nico Hulkenberg είχε επαφή με τον Lance Stroll, ακουμπώντας το πίσω μέρος του μονοθεσίου του και θέτοντας τον αγώνα υπό καθεστώς κίτρινης σημαίας για πολύ λίγο.

Γύρος 3: Ο George Russell εκμεταλλεύτηκε την ύπαρξη DRS από τον δεύτερο γύρο και προσπέρασε τον Charles Leclerc, κατακτώντας τη δεύτερη θέση.

Γύρος 5: Αμφότεροι οι οδηγοί της McLaren βρέθηκαν μπροστά από τον Fernando Alonso (P8), με τον Lando Norris να ανεβαίνει στην 6η και τον Oscar Piastri στην 7η θέση, αντίστοιχα.

Γύρος 7: Έχοντας περάσει τους τελευταίους 3 γύρους εντός ζώνης DRS του Leclerc, ο Sergio Perez τον προσπέρασε για την τρίτη θέση, μετά από ένα μικρό μπλοκάρισμα του Μονεγάσκου στη στροφή 10. Λίγες στιγμές πριν από αυτό, ο πιλότος της Ferrari ανέφερε ότι η SF24 παρουσίαζε περίεργη ισορροπία κι υποστροφή.

Γύρος 10: Χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημα που προσφέρει η ζώνη DRS στο τέλος της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού, ο Lewis Hamilton κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τον Fernando Alonso, κατακτώντας την 8η θέση.

Γύρος 11: Ο Carlos Sainz, αφού είχε ήδη τονίσει σε μήνυμά του στον ασύρματο ότι πιστεύει πως είναι ταχύτερος από τον ομόσταβλό του, προσπέρασε τον Leclerc στη στροφή 1. Λίγο έλειψε οι δύο πιλότοι της Ferrari να έρθουν σε επαφή, όμως κατάφεραν να βγουν αλώβητοι από αυτή τη μάχη.

Γύρος 12: Οι Russell και Leclerc «ανοιξαν» τα pit stops, με τους Perez, Hamilton και Piastri να ακολουθούν τον αμέσως επόμενο γύρο, τοποθετώντας ένα φρέσκο σετ σκληρής γόμας στα μονοθέσιά τους.

Γύρος 14: Έχοντας αμφότεροι ολοκληρώσει τις πρώτες τους αλλαγές ελαστικών, ο Perez προσπέρασε τον Russell για την έκτη θέση στην πίστα, δηλαδή εικονικά δεύτερη, πίσω από τον Max Verstappen.

Σειρά μετά τις πρώτες αλλαγές ελαστικών (Γύρος 16): 1. Verstappen, 2. Perez, 3. Russell, 4. Leclerc, 5. Sainz, 6. Norris, 7. Piastri, 8. Hamilton, 9. Alonso, 10. Zhou

Γύρος 17: Με τον Leclerc να έχει περάσει ξανά τον Sainz μέσα στα pits, ο Ισπανός ανέκτησε τη θέση του από τον Μονεγάσκο, ανεβαίνοντας στην 4η θέση. Έναν γύρο αργότερα, έπραξε το ίδιο και με τον Russell, παίρνοντας πια την τρίτη θέση, πίσω από τους Verstappen και Perez. Ο Leclerc ανέφερε πρόβλημα με τα φρένα του, λέγοντας ότι η SF24 «μετακινείται δεξιά κάθε φορά που φρενάρει».

Γύρος 29: Με τον ρυθμό του αγώνα να έχει σταθεροποιηθεί και τις διαφορές μεταξύ των περισσότερων οδηγών να παραμένουν ίδιες, οι Stroll και Zhou ήταν οι πρώτοι που επισκέφτηκαν τα pits για τη δεύτερη αλλαγή ελαστικών τους, περνώντας στο δεύτερο φρέσκο σετ μαλακής γόμας.

Γύρος 32: Το δικό του δεύτερο pit stop έκανε ο George Russell, πέφτοντας από την τρίτη στην ένατη θέση, ανάμεσα στους Alonso και Tsunoda. Ο Βρετανός πέρασε τον Alonso λίγο αργότερα, έχοντας πλέον ανοιχτό δρόμο μπροστά του.

Γύρος 34 και 35: Ακολούθησαν οι Norris, Hamilton, Piastri και Leclerc. Στη μάχη για τη θέση στην πίστα, ο Hamilton κατάφερε να κάνει το undercut στον Piastri, βγαίνοντας οριακά μπροστά του, στην 8η θέση.

Γύρος 37: Το undercut έκανε κι ο Sainz στον Russell, με τον Ισπανό να κατακτά την τελευταία θέση του βάθρου.

Πρώτη δεκάδα μετά τα δεύτερα pit stops (Γύρος 42): 1. Verstappen, 2. Perez, 3. Sainz, 4. Russell, 5. Leclerc, 6. Norris, 7. Hamilton, 8. Piastri, 9. Stroll, 10. Zhou

Γύρος 43: Μειώνοντας σταδιακά την απόστασή του από τον μπροστινό του, Russell (P4), ο Leclerc βρέθηκε εντός ζώνης DRS του οδηγού της Mercedes, πιέζοντας περισσότερο τον Βρετανό για να ανακτήσει την τέταρτη θέση, με το πρόβλημα των φρένων που αντιμετώπιζε νωρίτερα να έχει φαινομενικά λυθει.

Την ίδια στιγμή, ο Sainz, στην τρίτη θέση, ρώτησε τον μηχανικό του πότε περίπου προβλέπεται η σκληρή γόμα, που φορούσε ο ίδιος, να είναι ταχύτερη της μαλακής, που είχαν στα μονοθέσιά τους οι πρωτοπόροι, Verstappen και Perez, με εκείνον να απαντά ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.

Γύρος 47: Με μία λανθασμένη κίνηση του Russell στη στροφή 10, ο Leclerc κατάφερε να βρεθεί μπροστά του πριν το τέλος της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού, ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση.

Τερματισμός: Παρόλο που έδειχνε ότι θα προλάβαινε να μπει εντός ζώνης DRS του Russell και να περάσει μπροστά, στην πέμπτη θέση, ο Norris διατήρησε την έκτη θέση, προσφέροντας όμως πολύτιμους βαθμούς στη McLaren.

Αναλυτικά η κατάταξη:

ΘέσηΟδηγόςΟμάδα
1Max VerstappenRed Bull-Honda RBPT
2Sergio PerezRed Bull-Honda RBPT
3Carlos Sainz JnrFerrari
4Charles LeclercFerrari
5George RussellMercedes
6Lando NorrisMcLaren-Mercedes
7Lewis HamiltonMercedes
8Oscar PiastriMcLaren-Mercedes
9Fernando AlonsoAston Martin-Mercedes
10Lance StrollAston Martin-Mercedes
11Zhou GuanyuSauber-Ferrari
12Kevin MagnussenHaas-Ferrari
13Daniel RicciardoRB-Honda RBPT
14Yuki TsunodaRB-Honda RBPT
15Alexander AlbonWilliams-Mercedes
16Nico HulkenbergHaas-Ferrari
17Esteban OconAlpine-Renault
18Pierre GaslyAlpine-Renault
19Valtteri BottasSauber-Ferrari
20Logan SargeantWilliams-Mercedes

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Drive To Survive: Οι εντυπώσεις που μας άφησε η έκτη σεζόν

GP Μπαχρέιν - FP3: Sainz στην κορυφή – «Συνδεδεμένος» με την AMR24 ο Alonso

Preview και πρόγραμμα GP Μπαχρέιν: Επιτέλους πρεμιέρα!